PB : Leger — intergenerationele mix en biodiversiteit voor een nieuw project van 26 sociale woningen in Evere

Persbericht

 

De BGHM heeft een nieuw sociaal woonproject gebouwd op de hoek van de Fernand Legerstraat in Evere. Een groene laan deelt het complex van twee lage gebouwen in twee. Deze gebouwen, beheerd door openbare vastgoedmaatschappij Everecity, bevatten 26 woningen waarvan er 14 zijn aangepast voor senioren, en een gemeenschappelijke ruimte.

Naast deze woningen is de omgeving ook aangepast aan mensen met beperkte mobiliteit. In het groen bevindt zich ook een speeltuin. Deze nieuwe site is perfect geïntegreerd in de bestaande woonwijk; rijtjeshuizen langs een kant, en een woontoren langs de andere. Het project legt dus een link tussen de torens en de wijk, langs een aangename gedeelde tuin.

Voor Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou is het Leger-complex “een kwaliteitsstandaard voor het huisvestingsbeleid dat we willen voeren: het aanleggen of opwaarderen van echte wijken, van aangename leefomgevingen waar kinderen in alle veiligheid kunnen spelen of waar bewoners van verschillende generaties elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar praten en van gemeenschappelijke diensten kunnen gebruikmaken. Dankzij het werk van de architecten zullen huurders kunnen beschikken over kwaliteitsvolle passiefwoningen, maar wordt ook de aandacht voor onze ouderen en voor de gemeenschappelijke ruimtes die ze met de hele familie kunnen delen, op een tastbare manier geïllustreerd.”

 

Intergenerationele woningen

Een mix van verschillende generaties staat centraal in het project. Dit streven naar intergenerationele ontmoetingen vertaalt zich in de samenstelling van de woningen van het Legerproject: 14 eenkamerwoningen voor senioren bevinden zich op het gelijkvloers, en op de bovenverdiepingen liggen er vier tweekamerappartementen, drie driekamerappartementen en vijf vierkamerappartementen voor grote gezinnen. Deze splinternieuwe woningen zijn licht en functioneel.

Groene ruimtes, een gemeenschappelijk lokaal en een speeltuin zorgen ervoor dat de bewoners van de wijk elkaar kunnen ontmoeten.

De burgemeester van Evere, Ridouane Chahid, bevestigt: « De bouw van deze 26 woningen geven ademruimte en een nieuwe dynamiek aan de wijk. Intergenerationele contacten worden zo bevorderd. Daarvoor staat Evere bekend.”

 

Groene laan, biodiversiteit en wintertuin: wonen in Evere tussen het groen

Architectenbureau Matador, dat dit project heeft ontworpen, heeft bijzondere aandacht besteed aan de integratie van groen in dit project. Ze hebben gezorgd voor wintertuinen voor de gelijkvloerse woningen met een directe toegang tot de groene laan, die is omzoomd door verschillende plantensoorten.

Door een kamer op het gelijkvloers van alle appartementen te creëren van waaruit me naar buiten kan kijken, geeft dit project vele mogelijkheden voor ontmoetingen en uitwisselingen.

Yves Lemmens, directeur-generaal van de BGHM, beaamt: « Dit is een belangrijk project voor de BGHM, want het focust op renovaties, nieuwbouw en de omgeving. Open ruimtes zijn cruciaal op dichtbevolkte plaatsen, ze zorgen voor ademruimte in de stad.”

 

Sociale banden smeden: noodzakelijk voor de wijkbewoners

Een gemeenschappelijk lokaal werd ook geïntegreerd inhet project. Momenteel wordt dit beheerd door het team van de Cel sociale ontwikkeling die de bewoners iedere dinsdag en donderdag uitnodigt. Samen dromen ze over de toekomst van dit lokaal dat een gemeenschappelijke dynamiek in gang trekt.

Er werd ook een samenwerking opgestart met het OCMW om goedkope maaltijden te kunnen aanbieden.

De eerste bewoners zijn begin 2021 verhuisd naar dit project.

De voorzitter van Everecity, Mathieu Vervoort, concludeert: « Ik ben opgetogen om dit project van 26 woningen en een gemeenschappelijke ruimte te kunnen inhuldigen. De wijkbewoners zullen hier tal van participatieve projecten kunnen opstarten. »